Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Uwagi
Smaller
Normal
Larger
Ciasto rabarbarowe
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
1
hour
hr
Składniki
500
g
rabarbaru
150
ml
kefiru
4
szt
jajka
6
łyżek
cukru lub ksylitolu
100
g
mąki żytnej
60
g
mąki owsianej
zmiksowane płatki owsiane
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżka
skrobi ziemniaczanej
gorzka czekolada
Wykonanie
Rabarabr umyć i pokroić w 1 cm kostkę.
Do pokrojonoge rabarbaru dodać 2 łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżke skrobi ziemniaczanej - dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypać cukier/ksylitol.
Dodać żółtka i wymieszać przy użyciu miksera składniki.
Miksując powoli dodawać kefir.
Wsypać partiami mąki i sodę odczyszczoną - dokładnie wymieszać składniki.
Do masy dodać wcześniej pokrojony rabarabar i wszymieszać.
Ciasto przelożyć do okrągłej lub prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest sylikonowa papier do pieczenia można pominąć).
Piec w 180 stopniach prze 40 minut.
Uwagi
Ciasto zawiera 12 kawałków.
Słowa kluczowe
ciasto, rabarbar