Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Smaller
Normal
Larger
Pieczone jabłka z kaszą jaglaną
Wydrukuj przepis
5
porcji
Składniki
3
szt
jabłek
lub 4 mniejsze sztuki
100
g
kaszy jaglanej
300
ml
mleka lub napoju roślinnego
10
szt
daktyli
garść
żurawiny
garść
orzechów laskowych lub włoskich
1
płaska łyżka
masła orzechowego
cynamon
opcjonalnie
cukier lub kyslitol do posłodzenia
Wykonanie
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżąca wodą.
Ugotować na mleku około 10 min.
Pod koniec gotowania dodać baklalie, masło orzechowe i cynamon, opcjonalnie słodzik.
Wszytko dokładnie wymieszać.
Odkroić wierzch jabłka i wydrążyć dokładnie środek.
Do środka jabłka nałożyć kaszę i przykryć odkrojonym kapleuszem.
Blaszkę wyłożyć papierm do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
Jabłka dobrze smakują z jogurtem lub polane miodem.
Słowa kluczowe
cynamon, deser, jabłka