Powróć

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

5 porcji

Składniki
  

  • 3 szt jabłek lub 4 mniejsze sztuki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 10 szt daktyli
  • garść żurawiny
  • garść orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • cynamon
  • opcjonalnie cukier lub kyslitol do posłodzenia

Wykonanie
 

  • Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżąca wodą.
  • Ugotować na mleku około 10 min.
  • Pod koniec gotowania dodać baklalie, masło orzechowe i cynamon, opcjonalnie słodzik.
  • Wszytko dokładnie wymieszać.
  • Odkroić wierzch jabłka i wydrążyć dokładnie środek.
  • Do środka jabłka nałożyć kaszę i przykryć odkrojonym kapleuszem.
  • Blaszkę wyłożyć papierm do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
  • Jabłka dobrze smakują z jogurtem lub polane miodem.
Słowa kluczowe cynamon, deser, jabłka