Powróć

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Czas przygotowania 10 minuty

Składniki
  

  • 250 g ciecierzycy konserwowej
  • 1 szt papryki średnia sztuka 150 g
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • woda po ciecierzycy ewentualnie

Wykonanie
 

  • Paprykę posypać solą i pieprzem.
  • Piec w 180 stopniach przez 30 min.

Pasta

  • Paprykę obrać ze skórki.
  • W naczyniu umieścić: paprykę, odsączoną ciecierzycę, oliwę z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
  • Zblendować na gładką masę.
  • W razie potrzeby dodać odrobinę wody po ciecierzycy dla lepszej konsystencji i łatwiejszego blendowania.
  • Dodać czarnuszkę i wymieszać przy pomocy łyżki.
Słowo kluczowe ciacierzyca, czerwona papryka, pasta na kanapki