Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Składniki
250
g
ciecierzycy konserwowej
1
szt
papryki
średnia sztuka 150 g
2
łyżeczki
czarnuszki
2
łyżki
oliwy z oliwek
ząbek
czosnku
sól i pieprz
woda po ciecierzycy
ewentualnie
Wykonanie
Paprykę posypać solą i pieprzem.
Piec w 180 stopniach przez 30 min.
Pasta
Paprykę obrać ze skórki.
W naczyniu umieścić: paprykę, odsączoną ciecierzycę, oliwę z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
Zblendować na gładką masę.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody po ciecierzycy dla lepszej konsystencji i łatwiejszego blendowania.
Dodać czarnuszkę i wymieszać przy pomocy łyżki.
Słowo kluczowe
ciacierzyca, czerwona papryka, pasta na kanapki