Powróć

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

2 porcje

Składniki
  

  • 120 g makaron
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów z puszki krojonych
  • 150 g tuńczyk w sosie własnym
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie
  • 10 szt oliwek zielonych
  • 1 łyżeczki nasion z czarnuszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól/pieprz
  • 2 kostki szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgonie z instrukcja na opakowaniu (al dente).
  • Oliwę rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
  • Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i przyprawy - dusić przez 7-10 min.
  • Następnie zmiksować pomidory na sos.
  • Dodać mrożony szpinak i poczekać aż się rozmrozi. Dodać tuńczyk, pokrojone oliwki i wymieszać.
  • Gotować pod przykryciem 3-5 min.
  • Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jeśli będzie potrzeba doprawić.
  • Gotowe danie posypać tartym parmezanem lub innym serem (np. mozzarellą)