Powróć

Curry z tofu i czerwoną papryką

dominikaklimek
Jest to tajska potrawa, którą możesz przygotować we własnej kuchni w mniej niż godzinę. Poczuć rozchodzący się po całej kuchni smak aromatycznych azjatyckich potraw. To jak, gotowy na prawdziwą wschodnią ucztę?
Czas przygotowania 30 mins
4 osób

Składniki
  

  • 180 g tofu
  • 200 g ryżu
  • 1 szt czerwona papryka
  • 1-2 szt marchewka
  • kawałek poru lub cebuli
  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • imbir w proszku

Wykonanie
 

  • Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej pokrojony drobno por. Gdy się zarumieni, dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli.
  • Tofu pokrój w kostkę i otocz w ulubionych przyprawach z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj do pora na patelnię.
  • Po 5 min dodaj drobno posiekaną paprykę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.
  • Wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 15 min cała potrawę.
  • W osobnym garnku ugotuj ryż.
  • Na koniec gotowania dodaj sól i sos sojowy do curry do smaku.
  • Wyłóż na talerz ryż i połóż na nim curry z tofu.
Słowa kluczowe curry, czerwona papryka, tofu