Powróć

Truskawkowo-jogurtowy deser

Czas przygotowania 1 godzina
Czas robienia 20 minuty
1 osoby

Składniki
  

  • 50 g płatków owsianych
  • 6 szt. daktyli
  • 50 ml mleka
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 20 g żelatyny  galaretki truskawkowej bez cukru
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka miodu lub 1,5 łyżki cukru
  • 100 ml wody do rozpuszczenia galaretki

Wykonanie
 

  • Galaretkę/ żelatynę rozpuścić w wodzie.
  • Truskawki zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt, a następnie wlać galaretkę i miód (opcjonalnie cukier).
  • Wszystko dokładnie połączyć.
  • Wstawić do lodówki na około 20 min.
  • Płatki owsiane ugotować razem z daktylami.
  • Wszystko zmiksować z odrobiną mleka, żeby uzyskać gładką konsystencję.
  • Do pucharków nałożyć owsianą warstwę i poczekać 10 minut.
  • Następnie nałożyć truskawkową warstwę.
  • Deser ozdobić truskawkami i włożyć do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.

Uwagi

Kaloryczność deseru będzie inna w zależności od użytych dodatków, słodziku oraz galaretki. Choć w przypadku tego przepisu nie ma co siać paniki, bo nie będą to duże różnice.
 
Słowo kluczowe błonnik, płatki owsiane, truskawki