Powróć

Krem marchewkowy

dominikaklimek
Czas przygotowania 1 hr
4 osoby

Składniki
  

  • 4-5 szt. marchewek
  • 1 litr bulionu warzywnego/rosół/woda
  • 3 szt. ziemniaki 
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kurkuma

Wykonanie
 

  • Marchewkę pokroić w słupki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min.
  • W garnku na odrobinie oliwy podsmażyć cebulkę, czosnek i imbir. Wlać bulion i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez 20 min.
  • Do garnka z zupa dodać upieczoną marchewkę i natkę pietruszki, a następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać sól, pieprz, kurkumę i paprykę słodka oraz wędzoną.
  • Podawać z pieczywem podopiecznym na patelni lub z pestkami dyni. Można również zupę-krem polać oliwą z oliwek, dodać ser feta lub jogurt naturalny, grecki.
Słowa kluczowe krem, marchewka, zupa