Powróć

Spaghetti bolognese

dominikaklimek
Czas przygotowania 25 mins
1 osoby

Składniki
  

  • 50 g makaronu ryżowy lub orkiszowy
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szt. pomidor
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szt. cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano świeże lub suszone

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę i pomidor pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni z łyżką oliwy z oliwek przez 5 min.
  • Następnie dodać przyprawy, posiekane świeże oregano, koncentrat i przecier pomidorowy i gotować wszystko przez 5 min.
  • Sos pomidorowy zmiksować na gładko.
  • Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oliwy dodać mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko smażyć przez 5 min cały czas mieszając.
  • Dodać sos pomidorowy, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 7-10 min.
  • Wyłożyć na talerz pierwsze makaron, a następnie polać sosem pomidorowym.
Słowa kluczowe pamidory, Spaghetti bolognese