Powróć

jaglana szarlotka

dominikaklimek
Czas przygotowania 1 hr
Czas robienia 4 hrs 25 mins
8 osób

Składniki
  

  • 150 g kaszy jaglanek
  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 5 szt. jabłek
  • 2-4 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 6 szt. orzechów włoskich
  • cynamon

Wykonanie
 

  • Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą. 
  • Do garnka wlać mleczko kokosowe. Gotować, aż kasza pochłonie cały płyn. 
  • Jabłka zetrzeć na dużych oczkach i dodać cynamon. 
  • Jabłka umieścić na patelni i podpiec do momentu, aż zmiękną i puszczą sok, czyli przez ok. 5-10 min.
  • Dodać cukier lub ksylitol.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm lub naczynie o podobnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłożyć kaszę jaglaną. 
  • Następnie wyłożyć jabłka.
  • Górę posypać pokrojonymi orzechami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 min.
Słowa kluczowe jabłka, kasza jaglana, szarlotka