Powróć
babeczki z musem dyniowym

Babeczki z musem dyniowym

dominikaklimek
Czas przygotowania 45 mins
12 sztuk

Składniki
  

  • 3 szt jajek
  • 70 g mąki orkiszowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 250 g musu z dyni + 2 łyżki cukru lub 8 tabletek stewi
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Następnie do białek dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
  • Do ubitych białek powoli wrzucać żółtka cały czas używając miksera włączonego na najniższych obrotach.
  • Do jajek powoli dodawać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
  • Dodać oliwę lub olej rzepakowy.
  • Mus dyniowy należy wymieszać ze słodzikiem (w przypadku stewii należy ją najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłej wody).
  • Masę należy nakładać do foremek i łyżkę musu dyniowego dodawać do niej.
  • Babeczki włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.

Uwagi

Babeczki moża posypać cukrem pudrem lub kakao.
Słowa kluczowe babeczki, dynia