4łyżkimąkipszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej ewentualnie skrobia ziemniaczana
1sztmarchewka
1sztcebula
2ząbkiczosnku
2łyżkioliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
4łyżkijogurtu naturalnego
1łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1łyżeczkamusztardy
przyprawa curry
sól,pieprz, zioła
pomidor, sałata lub rukola
Wykonanie
Soczewicę ugotować na miękko.
Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju, następnie startą na małych oczkach marchewkę dodać na patelnie. Wszystko dusić pod przykryciem 5-10 min.
Do ugotowanej soczewicy wrzucić warzywa z patelni, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem na wolnych obrotach, jeśli preferuje się gładszą konsystencję.
Uformować burgery i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu po około 5 minut na każdej stronie.
sos
Jogurt wymieszać z oliwą, musztardą i przyprawami.
Spód bułki posmarować sosem, dodać sałatę, a następnie ułożyć burger z soczewicy, pomidor, można dodać jeszcze sos i przykryć wszystko drugą częścią bułki.
Uwagi
Burger najlepiej smakuje z chrupiącą bułką, podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni lub z odrobiną tłuszczu.