Powróć

Vegeburger

dominikaklimek
Czas przygotowania 40 mins
2 osób

Składniki
  

  • 2 szt  bułka grahamka lub pełnoziarnista
  • 80 g soczewicy
  • 1 szt jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej ewentualnie skrobia ziemniaczana
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawa curry
  • sól,pieprz, zioła
  • pomidor, sałata lub rukola

Wykonanie
 

  • Soczewicę ugotować na miękko.
  • Cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju, następnie startą na małych oczkach marchewkę dodać na patelnie. Wszystko dusić pod przykryciem 5-10 min. 
  • Do ugotowanej soczewicy wrzucić warzywa z patelni, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem na wolnych obrotach, jeśli preferuje się gładszą konsystencję. 
  • Uformować burgery i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu po około 5 minut na każdej stronie. 
  • sos
  • Jogurt wymieszać z oliwą, musztardą i przyprawami.
  • Spód bułki posmarować sosem, dodać sałatę, a następnie ułożyć burger z soczewicy, pomidor, można dodać jeszcze sos i przykryć wszystko drugą częścią bułki. 

Uwagi

Burger najlepiej smakuje z chrupiącą bułką, podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni lub z odrobiną tłuszczu.
Słowa kluczowe burger, soczewica, vege