Powróć

Frittata ze szpinakiem

dominikaklimek
Czas przygotowania 35 mins
2 osoby

Składniki
  

  • 6 szt jajek
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • 100 g szpinaku
  • 1 szt pomidora
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  • Dodać pokrojony ząbek czosnku i posiekany szpinak. Ser feta pokroić w kosteczki. 
  • Jajka rozbić do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. 
  • Masę jajeczną wlać na patelnię, posypać serem feta, na wierzch ułożyć pomidor pokrojony w plastry i włożyć do piekarnika. Jeśli nie ma się takiej patelni, to wyłożyć wszystko do foremki. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Słowa kluczowe frittata, jajka, kuchnia włoska