Powróć

Risotto z dynią i indykiem

dominikaklimek
Czas przygotowania 45 mins
2

Składniki
  

  • 100 g ryżu
  • 0,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka sera feta
  • natka pietruszki
  • 600 g dyni
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 200 g piersi z indyka
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma

Wykonanie
 

  • Obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawami i polać olejem. Dokładnie wszystko wymieszać.
  • Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C (najlepiej z włączonym termoobiegiem).
  • Indyka pokroić na małe kawałki, posypać przyprawami, dodać olej i wszystko wymieszać w misce. Następnie umieścić na patelni i smażyć do momentu, aż mięso zmięknie.
  • Ryż ugotować na rosole z kurkumą, pieprzem, solą, curry i słodką papryką
  • Pod koniec gotowania dodać ser feta, posiekaną natkę pietruszki i kilka kawałków dyni. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć na talerz kolejno ryż, pierś z indyka, dynię. Opcjonalnie na koniec wszystko posypać serem feta.
Słowa kluczowe dynia, risotto