Powróć

Kutia z kaszą jaglaną i bakaliami

dominikaklimek
Czas przygotowania 20 mins

Składniki
  

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 150 g maku mielonego
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów lub migdałów
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub olej rzepakowy

Wykonanie
 

  • Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 2:1 (woda:kaszy) z szczyptą soli, przyprawą do piernika oraz łyżeczką oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia.
  • Mak namoczy w gorącej wodzie przez 1 godzinę
  • Następnie gotować mak w 200 ml mleka przez 50 minut na małym ogniu.
  • Pozostawić do ostygnięcia i dodać jeszcze do lekko ciepłego maku miód.
  • Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut i pokroić na małe kawałki. Orzechy również pokroić. Bakalie dodać do maku. Wymieszać.
  • Masę makową wymieszać z kaszą jaglaną i 100 ml mleka.
  • Nałożyć do małych miseczek lub jednej dużej miski.
Słowa kluczowe bakalie, kasza jaglana, kutia, mak