Powróć

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Czas przygotowania 1 hr

Składniki
  

  • 4 szt jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 szt marchewki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki miodu

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić na puszystą pianę i dodać do niej stopniowo, cały czas ubijając, cukier. Następnie dodać stopniowo żółtka.
  • Wszystkie suche produkty połączyć i dodawać do masy, cały czas mieszając łyżką.
  • Na koniec dodać startą na małych oczkach marchewkę i wszystko wymieszać.
  • Przelać do foremki o średnicy 18 cm.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.
  • Serek ricotta wymieszać z miodem.
  • Po upieczeniu ciasta poczekać aż wystygnie i przekroić go na pół.
  • Wyłożyć masę z serka ricotta i znów połączyć obie części.

Uwagi

Zamiast mąki kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.
Zamiast cukru śmiało można użyć ksylitol, erytrytol lub stewię.  
Słowa kluczowe ciasto, marchewka