Powróć

Gofry z niskim indeksem glikemicznym

5 from 1 vote
Czas przygotowania 40 minutes

Składniki
  

  • 2 szt jajek
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarniastej typ 2000
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
 

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić z szczyptą soli.
  • Żółtka wymieszać z oliwą z oliwek oraz wodą.
  • Dodać suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia).
  • Do całej masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać gofrownicę i piec gofry przez 7 minut. Po tym czasie sprawdzić czy są już gotowe. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy.

Uwagi

Z tej ilości wychodzi 6 gofrów. Można je podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują w wersji wegetariańskiej z serkiem twarogowym, burakami oraz oliwkami posypane przyprawami. Możesz zrobić je również w wersji mięsnej i podawać z piersią kurczaka, kukurydzą, papryką i sos jogurtowym o smaku czosnkowo-koperkowym. Eksperymentuj!