Powróć

Omlet owsiano-bananowy

dominikaklimek
Czas przygotowania 15 mins
Dla 1 osoby

Składniki
  

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 szt jajek
  • 0,5 szt banana
  • szczypta sody oczyszczonej i cynamonu
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Dodatki
  • jogurt naturalny
  • dowolne owoce

Wykonanie
 

  • Płatki owsiane zalać gorącą wodą i pozostawić na 5-10 min.
  • Następnie wszystkie składniki umieścić w naczyniu (płatki, banan, jajka, sodę oczyszczoną) i zmiksowac na jdnolitą masę przy pomocy blendera.
  • Rozgrzać patelnie i posmarować oliwą lub olejem rzepakowym, wylać omlet.
  • Omlet smażyć przez 5 min na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie przewrócić na drugą stronę i pozostawić jeszcze na 3 min.
  • Omlet można przewrócić na drugą stronę przy pomocy talerza lub łopakitki.
  • Gotowy omlet podawać z dowolnymi dodatkami (masło orzechowe, owoce, jogurt lub dżem).
Słowa kluczowe banany, omlet, płatki owsiane