Powróć
szarlotka przepis

Pieczona szarlotka

Czas przygotowania 30 mins
1 osoby

Składniki
  

  • 1 szt jabłka
  • 1 szt jajko
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pierczenia
  • 2 szt orzechów włoskich
  • 120 ml mleka
  • dowolny słodzik 0,5 banan, łyżka cukru, miodu, ksylitolu lub erytrolu
  • cynamonu ilośc dowolna

Wykonanie
 

  • Płatki jaglane zalać mlekiem i pozostawić na chwilę.
  • Następnie dodać proszek budyniowy, jajko, słodzik, cynamon i proszek do pieczenia - wszystko dokładnie wymieszać.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy.
  • Gotową masę przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
  • Całość posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i cynamonem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Słowa kluczowe cynamon, jablko, płatki jaglane