Powróć

Mazurek wielkanocny z kremem daktylowym

Składniki
  

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 110 g oleju kokosowego
  • 70 g cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 2 szt żółtek jaja kurzego
  • 1 puszka mleczka kokosowego 12-14% tłuszczu 400 ml
  • 100 g daktyli napoczyć w gorącej wodzie przez 15 min
  • 1 łyżka kakao opcjonalnie

Wykonanie
 

  • Spód: Wszystkie składniki na ciasto (żółtka, słodzik, olej kokosowy (miękki) i mąka) umieścić w malakserze/misce i zmiksować/wyrobić ręcznie.
  • Ciasto uformować w kólkę, owinąć w folię aluminiową i włóżyć do lodówki na 20 min.
  • Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 23x18 cm, na grubość około 5 mm oraz zrobić 1 cm rantu. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Włożyć do lodówki na 30 min.
  • Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec około 16-18 minut w temperaturze 200ºC, aż mazurek będzie wypieczony i zarumieniony. Wyjąć i wystudzić.
  • Krem: Namoczone daktyle zmiksować ze stałą częścią mleczka kokosowego na gładką masę
  • Dodać kakao i całość wymieszać.
  • Wystudzony mazurek posmarować kremem daktylowym i zostawić w lodówce na co najmniej 3h, a najlepiej na całą noc.
  • Ozdobić wedle uznania.
Słowa kluczowe daktyle, kokos, mazurek, wielkanoc