Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki jogurtowe z gorzką czekoladą
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
40
minuty
minut
6
osób
Składniki
150
g
mąki orkiszowej jasnej
2
szt
jajek
50
g
oleju rzepakowego
60
g
cukru lub erytrytolu
100
g
jogurtu naturalnego
50
g
czekolady
gorzka lub deserowa
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
aromat waniliowy
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.
Do ubitych białek dodać cukier/erytrytol i ubić na średnich obrotach, dodać żółtka.
Mąkę przesiać, dodać olej, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i jogurt - wszystko wymieszać.
Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do masy.
Dodać ubite jajka połączyć z resztą składników.
Masę przełożyć do foremek. Babeczki posypać płatkami migadałowymi.
Piec w piekarniku funkcja góra-dół przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Uwagi
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może dodać 100 g cukru/erytrolu.
Zamiast czekolady można użyć jagód, malin lub truskawek świeżych/mrożonych.
Słowo kluczowe
bebeczki, czekolada, jogurt, mąka orkiszowa