Powróć

Babeczki jogurtowe z gorzką czekoladą

Czas przygotowania 40 minuty
6 osób

Składniki
  

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 szt jajek
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 60 g cukru lub erytrytolu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g czekolady gorzka lub deserowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Wykonanie
 

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.
  • Do ubitych białek dodać cukier/erytrytol i ubić na średnich obrotach, dodać żółtka.
  • Mąkę przesiać, dodać olej, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i jogurt - wszystko wymieszać.
  • Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do masy.
  • Dodać ubite jajka połączyć z resztą składników.
  • Masę przełożyć do foremek. Babeczki posypać płatkami migadałowymi.
  • Piec w piekarniku funkcja góra-dół przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Uwagi

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może dodać 100 g cukru/erytrolu. 
Zamiast czekolady można użyć jagód, malin lub truskawek świeżych/mrożonych. 
Słowo kluczowe bebeczki, czekolada, jogurt, mąka orkiszowa