Powróć

Makaron soczewicowy z warzywami

Czas przygotowania 30 minuty
1 osoba

Składniki
  

  • 60 g makaronu z soczewicy
  • 1 szt jajka
  • 0,5 szt marchewki
  • 0,5 szt cukinii mała sztuka
  • 1/4 szt cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion dynii
  • sól, pieprz, oregano lub bazylia.

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Marchewkę i cukinię pokroić w plastry (można zetrzeć na tarce).
  • Cebulę pokroić w małą kostkę.
  • Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek i dodać cebulę, chwilę podsmażyć i wrzucić resztę warzyw.
  • Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem przez 10-15 min.
  • Jajko w koszulce.
  • Zagotowac wodę w garnku, dodać sok z cytryny, jajko rozbić do miseczki.
  • Przy pomocy łyżki mieszać wodę w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlać jajko z mieseczki.
  • Przestać mieszać i gotować jajko przez 3 minuty. Następnie wyciągnąć jajko i osączyć z wody na papierowym ręczniku. Jajko powinno być płynne w środku.
  • Pestki dyni podprażyć przez 5 min na suchej patelni.
  • Do ugotowanego makaronu dodać łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy - dokładnie wymieszać.
  • Przenieść makaron do miski, na wierzch wyłożyć warzywa, jajko i posypać nasionami dyni.
Słowo kluczowe makaron, soczewica, warzywa