Powróć
gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Przepis na chrupkie gofry bez glutenu i bez cukru.
Czas przygotowania 45 mins
6 sztuk

Składniki
  

  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 200 ml mleka
  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego lub soda oczyszczona
  • cynamon opcjonalnie

Wykonanie
 

  • Przesypać przez sitko mąki, dzięki czemu gofry będą bardziej chrupkie. :) Wymieszać suche składniki w misce- mąki, proszek do pieczenia, cynamon.
  • Dodać do suchej masy mleko, olej i żółtka. Dokładnie wymieszać.
  • W osobnym pojemniku ubić białka, a następnie delikatnie mieszając dodać je do masy.
  • Na rozgrzaną gofrownicę wylać masę. Można wcześniej posmarować gofrownicę olejem, żeby gofry nie przywarły się do powierzchni. Piec ok.7 min, w zależności od mocy gofrownicy.
  • Nie układać ciepłych gofrów jeden na drugim, ponieważ stracą chrupkość.
  • Udekorować gofry ulubionymi dodatkami. :)