Powróć
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Racuchy z jabłkiem
Wydrukuj przepis
2
osoby
Składniki
1
szt
jabłka
100
ml
kefiru
75
g
mąki pszennej pełnoziarnistej
może być orkiszowa, gryczana
1
łyżeczka
cukru lub ksylitolu
1
szt
jajka
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
olej lub oliwa z oliwek
Wykonanie
Żółtko oddzielić od białka.
Białko ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce połączyć żółtko, kefir, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i słodzik.
Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do masy.
Na koniec dodać ubite białko - wszystko delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem, smażyć placki po około 2 min na jedną stronę.
Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk.
Słowo kluczowe
jabłka, racuchy