Powróć

Racuchy z jabłkiem

2 osoby

Składniki
  

  • 1 szt jabłka
  • 100 ml kefiru
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej może być orkiszowa, gryczana
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
  • 1 szt jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej lub oliwa z oliwek

Wykonanie
 

  • Żółtko oddzielić od białka.
  • Białko ubić na sztywną pianę.
  • W osobnej misce połączyć żółtko, kefir, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i słodzik.
  • Jabłko obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do masy.
  • Na koniec dodać ubite białko - wszystko delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem, smażyć placki po około 2 min na jedną stronę.
  • Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk.
Słowo kluczowe jabłka, racuchy