Powróć

Ciasto rabarbarowe

Czas przygotowania 1 hr

Składniki
  

  • 500 g rabarbaru
  • 150 ml kefiru
  • 4 szt jajka
  • 6 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 100 g mąki żytnej
  • 60 g mąki owsianej zmiksowane płatki owsiane
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • gorzka czekolada

Wykonanie
 

  • Rabarabr umyć i pokroić w 1 cm kostkę.
  • Do pokrojonoge rabarbaru dodać 2 łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżke skrobi ziemniaczanej - dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypać cukier/ksylitol.
  • Dodać żółtka i wymieszać przy użyciu miksera składniki.
  • Miksując powoli dodawać kefir.
  • Wsypać partiami mąki i sodę odczyszczoną - dokładnie wymieszać składniki.
  • Do masy dodać wcześniej pokrojony rabarabar i wszymieszać.
  • Ciasto przelożyć do okrągłej lub prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest sylikonowa papier do pieczenia można pominąć).
  • Piec w 180 stopniach prze 40 minut.

Uwagi

Ciasto zawiera 12 kawałków.
Słowa kluczowe ciasto, rabarbar