Powróć

Krem z pomidorów

5 z 1 głos
3 porcje

Składniki
  

  • 0,5 kg pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szt cebuli
  • 50 g sera feta
  • bazylia

Wykonanie
 

  • Cebulę pokroić w małą kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, dodać przyprawy (sól, pieprz oraz oregano).
  • Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Dorzucić do zarumienionej cebuli.
  • Chwilę wszystko smażyć, ciągle mieszając, dodac passaty i całość zagotować.
  • Pozostawic pod przykryciem na 5-10 min.
  • Dodać ser feta i całość zmiksować.
  • Gotową zupę przed podaniem można udekorować bazylia i posypać serem feta lub dodać jogurt.

Uwagi

Krem jest gęsty, więc można dodać trochę wody lub rosołu podczas blendowaniu.
Słowa kluczowe krem z pomidorów, malinowe, pomidory