Zwykle marchewka kojarzy nam się ze słodkim smakiem, która przełamuje smak wytrawnych dań. Jednak marchewka niejedno ma wydanie i jest warzywem, z którym warto poeksperymentować. Co powiesz na ciasto marchewkowe?
Nie tylko dzieci ciężko przekonać do jedzenia warzyw. Z dorosłymi często nie ma lżej. 🙂 Jednak przemycając źródło beta-karotenu w cieście o smaku orzechowym, nie sposób odpędzić myśli o zjedzeniu jeszcze jednego kawałka.
Każdego dania powinno spożywać się około 30 g orzechów, nasion lub pestek. Można dodawać je do sałatek, owsianek czy wypieków.
Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawki czy herbatki.

Ciasto na drugie śniadanie na legalu, ale jak to?
Ta zdrowa słodycz zawiera:
- marchewki – źródło beta-karotenu i
- orzechy włoskie – obfituje w nienasycone tłuszcze,
Nie znajdziesz w tym cieście utwardzonych tłuszczy ani podejrzanego syropu glukozowo-fruktozowego.

Ciasto marchewkowo-orzechowe
Składniki
- 4 szt jajka
- 100 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 szt marchewki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g serka ricotta
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na puszystą pianę i dodać do niej stopniowo, cały czas ubijając, cukier. Następnie dodać stopniowo żółtka.
- Wszystkie suche produkty połączyć i dodawać do masy, cały czas mieszając łyżką.
- Na koniec dodać startą na małych oczkach marchewkę i wszystko wymieszać.
- Przelać do foremki o średnicy 18 cm.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.
- Serek ricotta wymieszać z miodem.
- Po upieczeniu ciasta poczekać aż wystygnie i przekroić go na pół.
- Wyłożyć masę z serka ricotta i znów połączyć obie części.