
Są słodkości, które zna praktycznie każdy. A co powiesz na to, żeby jeden z tych kultowych batonów zrobić w nieco zdrowszej wersji? Czemu nie zamknąć w słoiku tego samego smaku z delikatnie odświeżonym składem? Deser bounty można zabrać ze sobą, gdziekolwiek się idzie.
W końcu doczekał się swojej premiery na blogu – mocno kokosowy deser bounty. Większa porcja, tyle samo kalorii. Mniej rafinowanego cukru i utwardzonego tłuszczu, znacznie więcej naturalnego słodzika i zdrowego źródła tłuszczu.
Ciekawa opcja?
Jeśli chodzi o czekoladę, to najlepiej wybierać te z dużą zawartością kakao na poziomie 50-70% miazgi czekoladowej. Jednak w tym przepisie, jeśli chcesz, możesz użyć mlecznej czekolady.
Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada przez niektórych nazywana jest słodkim narkotykiem – wciąga, uzależniania i ciężko jest skończyć ją jeść, zanim cała nie zniknie z opakowania.
Jednak patrząc na nią pod kątem zdrowia, to wszystko zależy od tego, na jaką czekoladę się zdecydujesz i ile jej zjesz.
Czekolady zawierające znaczne ilości oleju palmowego, cukru rafinowanego, syropu glukozowego nie są rewelacyjnym dla zdrowia pokarmem.
Natomiast po czekolady z dobrym składem możesz sięgać nawet kilka razy w tygodniu! Oczywiście w umiarkowanej ilości.
Kakao zawiera sporo magnezu, który działa korzystnie na układ nerwowy.
Gorzka czekolada jest również źródłem fenyloetyloaminy. Działa na określone szlaki nerwowe w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie przyjemności.
Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbowałaś przepis!

Zdrowy deser bounty
Składniki
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 200 ml wody
- 150 ml mleka ryżowego lub inne mleko roślinne
- 1 łyżka budyniu kokosowego, waniliowego lub śmietankowego
- 4 tabletki stevi lub łyżeczka miodu
- 3 kostki czekolady gorzkiej + trochę mleka
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Wykonanie
- Część mleka przelać do szklanki i wymieszać z budyniem.
- Resztę mleka i wodę zagotować. Dodać płatki jaglane, wiórki kokosowe i słodzik.
- Gotować 5 min na małym ogniu. Następnie dodać do garnka mleko wymieszane z budyniem. Wszystko mieszać przez 2 minuty.
- Gotowe płatki jaglane przełożyć do słoika.
- Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku.
- Roztopioną czekoladę przełożyć na wierzch płatków jaglanych do słoika.
- Wszystko posypać kokosem.
Makro:
Wartość odżywcza | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
400 kcal | 5,5g | 15g | 62g |
Masz ochotę na inne zdrowe słodycze? Sprawdź przepis na pieczoną czekoladową owsiankę, którą nazywam czekosianką. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i zajmuje niewiele miejsca w torebce.