IMG 20201024 113831 -

Deser bounty z płatkami jaglanymi i czekoladą

deser bounty przepis

Są słodkości, które zna praktycznie każdy. A co powiesz na to, żeby jeden z tych kultowych batonów zrobić w nieco zdrowszej wersji? Czemu nie zamknąć w słoiku tego samego smaku z delikatnie odświeżonym składem? Deser bounty można zabrać ze sobą, gdziekolwiek się idzie.

W końcu doczekał się swojej premiery na blogu – mocno kokosowy deser bounty. Większa porcja, tyle samo kalorii. Mniej rafinowanego cukru i utwardzonego tłuszczu, znacznie więcej naturalnego słodzika i zdrowego źródła tłuszczu.

Ciekawa opcja? 

Jeśli chodzi o czekoladę, to najlepiej wybierać te z dużą zawartością kakao na poziomie 50-70% miazgi czekoladowej. Jednak w tym przepisie, jeśli chcesz, możesz użyć mlecznej czekolady. 

Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada przez niektórych nazywana jest słodkim narkotykiem – wciąga, uzależniania i ciężko jest skończyć ją jeść, zanim cała nie zniknie z opakowania.

Jednak patrząc na nią pod kątem zdrowia, to wszystko zależy od tego, na jaką czekoladę się zdecydujesz i ile jej zjesz. 

❌ Czekolady zawierające znaczne ilości oleju palmowego, cukru rafinowanego, syropu glukozowego nie są rewelacyjnym dla zdrowia pokarmem.

✔️ Natomiast po czekolady z dobrym składem możesz sięgać nawet kilka razy w tygodniu!  Oczywiście w umiarkowanej ilości. 

Kakao zawiera sporo magnezu, który działa korzystnie na układ nerwowy. 

Gorzka czekolada jest również źródłem fenyloetyloaminy. Działa na określone szlaki nerwowe w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie przyjemności.

Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbowałaś przepis!

IMG 20201024 113831 -

Zdrowy deser bounty

318318570f27d9533b244bc40d8a06c6?s=30&d=mm&r=g -dominikaklimek
Czas przygotowania 15 mins
1 osoby

Składniki
  

  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 200 ml wody
  • 150 ml mleka ryżowego lub inne mleko roślinne
  • 1 łyżka budyniu kokosowego, waniliowego lub śmietankowego
  • 4 tabletki stevi lub łyżeczka miodu
  • 3 kostki czekolady gorzkiej + trochę mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie
 

  • Część mleka przelać do szklanki i wymieszać z budyniem.
  • Resztę mleka i wodę zagotować. Dodać płatki jaglane, wiórki kokosowe i słodzik.
  • Gotować 5 min na małym ogniu. Następnie dodać do garnka mleko wymieszane z budyniem. Wszystko mieszać przez 2 minuty.
  • Gotowe płatki jaglane przełożyć do słoika.
  • Czekoladę z odrobiną mleka rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnku.
  • Roztopioną czekoladę przełożyć na wierzch płatków jaglanych do słoika.
  • Wszystko posypać kokosem.
Słowa kluczowe czekolada, kokos

Makro:

Wartość odżywczaBiałkoTłuszczeWęglowodany
400 kcal5,5g15g62g

Masz ochotę na inne zdrowe słodycze? Sprawdź przepis na pieczoną czekoladową owsiankę, którą nazywam czekosianką. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i zajmuje niewiele miejsca w torebce.

Posts created 83

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top