Zielone gofry ze szpinakiem stanowią niezwykle wartościowy i pożywny posiłek w ciągu dnia. Oprócz nazwy mają niewiele wspólnego ze słodkim deserem z budki wakacyjnej. Te zielone gofry ze szpinakiem możesz jeść codziennie, a Twoja skóra i insulina będą Ci za to na maksa wdzięczne!
Gofry ze szpinakiem są bezpiecznym posiłkiem dla osób z insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powodują nagłych skoków cukru we krwi. Jednak zawsze trzeba pamiętać o umiarze, ponieważ liczy się nie tylko jakość produktów, ale również ilość – ładunek glikemiczny.
Zielone gofry ze szpinakiem prosto z ogródka
Połowa składników na te chrupkie gofry może znajdować się już w Twoim ogródku. Pierwsze słońce przedziera się przez humorzaste niebo, a w ogródku robi się coraz bardziej zielono. Czy Ty również zadbałaś o to, żeby móc cieszyć się teraz świeżym szpinakiem na własnej grządce w ogródku?
Jeśli tak, to super – przybij piąteczkę! Jeśli nie, to na pewno możesz kupić już świeże liście szpinaku w sklepie.
Produkty z własnego kawałka ziemi to najwartościowsze produkty. Wiesz, co sadzisz. Wiesz, co jesz.
Jednak można hodować szpinak nie tylko w ogródku, można również mieć swoją mała uprawę tego cudownego warzywa na balkonie. Wystarczy żyzna gleba, trochę pielęgnacji i na pewno wyrośnie szpinak!


Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak ma mnóstwo zalet. Oczywiście najlepiej jest jeść go na surowo, jednak nawet jeśli spędzi 10 minut w gofrownicy, dalej będzie wartościowym składnikiem.
Twój organizm się cieszy, gdy jesz szpinak, bo zawiera on:
- kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet, które planują zajść w ciąże.
- witaminę C, która wzmacnia odporność.
- beta-karoten i luteina są cennymi antyoksydantami w diecie.
- magnez, który przyczynia się do zachowania dobrej koncentracji w ciągu dnia oraz może być pomocny w zmniejszaniu ciągłego zmęczenia.
Nieznane oblicze szpinaku
Nie wszystko złotem co się świeci. Niestety nawet szpinak, Pan Szpinak, ma swoje wady. Oprócz mnóstwa wartościowych witamin i minerałów, zawiera on kwas szczawiowy, który ogranicza wchłanianie wapnia. Jak można zmniejszyć jego niepożądane działanie? Wystarczy połączyć go z produktami bogatymi w wapń, do których należą: ser feta, mleko, twaróg, żółty ser, ser pleśniowy, jogurt naturalny, sezam, migdały, napoje/jogurty/sery roślinne wzbogacane w wapń.
Da się? Da się. 🙂
Wiem, że nie każdy lubi zielone warzywa. Niektórzy wręcz unikają ich jak ognia. Jednak zawsze da się znaleźć sposób, by więcej zielonych warzyw pojawiało się na talerzu. Gofry ze szpinakiem są świetnym sposobem na pokonanie oporów do zielonego!

Gofry ze szpinakiem
Składniki
- 100 g mąki gryczanej, orkidzowej/pszennej razowej
- 150 ml wody
- 60 g szpinaku
- 1 szt jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- Na gładką masę zblendować szpinak z wodą, dodać jajko i oliwę z oliwek.
- Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia.
- Całość wymieszać, dodać pokruszony ser feta, sól i pieprz.
- Rozgrzać gofrownicę i delikatnie posmarować oliwą z oliwek przy użyciu silikonowego pędzla lub ręcznika papierowego.
- Gofry piec ok. 7 minut (w zależności od mocy gofrownicy).
- Z podanych składników wychodzi 5 sztuk.
Ilość | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|---|---|
Całość | 770 kcal | 30 g | 40 g | 80 g |
Porcja = 2 gofry | 310 kcal | 12 g | 16 g | 32 g |
Indeks glikemiczny NISKI | 38 |
Ładunek glikemiczny dla całości WYSOKI | 28 |
Ładunek glikemiczny dla porcji ŚREDNI | 13 |

Masz ochotę na inne przepisy z niskim indeksem glikemicznym? Powoli na blogu pojawia się ich coraz więcej, a póki co zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na racuchy z jabłkiem.