150gugotowanych buraków można kupić już ugotowane lub samemu ugotować
50gkaszy gryczanej niepalonej
0,5cebuli
1ząbekczosnku
2łyżkisiemienia lnianego mielonego
50gzmielonych na mączkę nasion pestki dyni, nasiona słonecznika, orzeszki pin, ziemne lub migdały, można mieszać dowolnie
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sos miodowy
1łyżeczkamiodu
1łyżeczkamusztardy
1łyżkaoliwy z oliwek
Dodatki
bułka wieloziarnista, graham, żytnia
pomidor
ogórek kiszony
roszponka
Wykonanie
Przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę gryczaną, buraki i ząbek czosnku.
Po chwili do masy dodać siemię lniane i wcześniej zmielone nasiona. Ponownie zmiksować. Dodać przyprawy. Około 1/3 łyżeczki soli i pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie (1 łyżka). Dodać do masy i zmiksować.
Patelnię rozgrzać i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Przy pomocy dwóch łyżek formować kotlety na paletni (1 kotlet = 2 łyżki masy). Smażyć na średnim ogniu po 8-10 minut z każdej strony, cały czas obserwując.
Następnie przewrócić buraczany kotlet na drugą stronę i ponownie pozostawić na 8-10 min.
Sos miodowy
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Burger
Bułki przekroić na pół i chwilę podpiec na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Można również włożyć na 5 min do piekarnika.