Powróć

Burger z buraka i kaszy gryczanej

Czas przygotowania 1 godzina
5 sztuk

Składniki
  

Kotlety z buraka

  • 150 g ugotowanych buraków można kupić już ugotowane lub samemu ugotować
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 50 g zmielonych na mączkę nasion pestki dyni, nasiona słonecznika, orzeszki pin, ziemne lub migdały, można mieszać dowolnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sos miodowy

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki

  • bułka wieloziarnista, graham, żytnia
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • roszponka

Wykonanie
 

  • Przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę gryczaną, buraki i ząbek czosnku.
  • Po chwili do masy dodać siemię lniane i wcześniej zmielone nasiona. Ponownie zmiksować. Dodać przyprawy. Około 1/3 łyżeczki soli i pieprz.
  • Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie (1 łyżka). Dodać do masy i zmiksować.
  • Patelnię rozgrzać i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Przy pomocy dwóch łyżek formować kotlety na paletni (1 kotlet = 2 łyżki masy). Smażyć na średnim ogniu po 8-10 minut z każdej strony, cały czas obserwując.
  • Następnie przewrócić buraczany kotlet na drugą stronę i ponownie pozostawić na 8-10 min.

Sos miodowy

  • Wszystkie składniki razem wymieszać.

Burger

  • Bułki przekroić na pół i chwilę podpiec na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Można również włożyć na 5 min do piekarnika.
  • Spód bułki posmarować sosem, położyć kotlet, roszponkę, pomidor i kiszony ogórek.
Słowo kluczowe burak, burger, kasza gryczana