Powróć
Drukuj
Zdjęcie przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i ricottą
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
30
minuty
minut
2
porcje
Składniki
120
g
makaronu pełnoziarnistego
razowy
0,5
cukinii
duża sztuka lub 1 cała mała - 300 g
1-2
szt
ząbków czosnku
wg uznania
3
łyżki
serka ricotta
2
łyżki
oliwy z oliwek
oregano
świeże lub suszone
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i czosnek (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Chwilę smażyć na średnim ogniu.
Cukinię pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Wszystko dusić przez 10-15 min.
Dodać serek ricotta i wymieszać.
Dodać przyprawy do smaku.
Makaron można wymieszać z sosem lub podać osobno.
Gotowe dania można udekorować pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami dyni.
Słowo kluczowe
cukinia, makaron, sezonowość, warzywa