Powróć

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i ricottą

Czas przygotowania 30 minuty
2 porcje

Składniki
  

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego razowy
  • 0,5 cukinii duża sztuka lub 1 cała mała - 300 g
  • 1-2 szt ząbków czosnku wg uznania
  • 3 łyżki serka ricotta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano świeże lub suszone
  • sól, pieprz

Wykonanie
 

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i czosnek (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Chwilę smażyć na średnim ogniu.
  • Cukinię pokroić w drobną kostkę i dodać na patelnię. Wszystko dusić przez 10-15 min.
  • Dodać serek ricotta i wymieszać.
  • Dodać przyprawy do smaku.
  • Makaron można wymieszać z sosem lub podać osobno.
  • Gotowe dania można udekorować pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami dyni.
Słowo kluczowe cukinia, makaron, sezonowość, warzywa