Powróć

Budyń jaglany o smaku piernika

dominikaklimek
Czas przygotowania 30 minuty
3 porcje

Składniki
  

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przprawy do piernika
  • 4 łyżeczki powideł śliwkowych

Wykonanie
 

  • Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  • Do garnuszka z wrzącym mlekiem wsypać kaszę i dodać szczyptę soli.
  • Zmniejszyć na mały ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy kasza wchłonie całe mleko. Należy obserwować i w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mleka.
  • Jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
  • Dodać czekoladę, przyprawę do piernika, miód i jogurt. Poczekać aż czekolada rozpuści się i ponownie zblendować.
  • Gorący budyń podzielić na 3 porcje i przełożyć do miseczek.
  • Na wierzch dodać po łyżeczce powideł śliwkowych. Można dodatkowo skropić cytryną do przełamania smaku.
  • Deser świetnie smakuje na ciepło lub zimno. Można go przechowywać 24h w lodówce.

Uwagi

Ważne!
Kaszę jaglaną należy zblendować od razu po ugotowaniu, jak jest jeszcze gorąca, ponieważ po ostygnięciu nie uzyska się kremowej konsystencji budyniu.  
 
Słowo kluczowe budyń, kasza jaglana