Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Do garnuszka z wrzącym mlekiem wsypać kaszę i dodać szczyptę soli.
Zmniejszyć na mały ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy kasza wchłonie całe mleko. Należy obserwować i w razie potrzeby można dodać trochę wody lub mleka.
Jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.
Dodać czekoladę, przyprawę do piernika, miód i jogurt. Poczekać aż czekolada rozpuści się i ponownie zblendować.
Gorący budyń podzielić na 3 porcje i przełożyć do miseczek.
Na wierzch dodać po łyżeczce powideł śliwkowych. Można dodatkowo skropić cytryną do przełamania smaku.
Deser świetnie smakuje na ciepło lub zimno. Można go przechowywać 24h w lodówce.