Pieczona owsianka z jabłkiem przyciąga nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale również obłędnym zapachem. Zacznij dzień od aromatycznej szarlotki prosto z pieca, a Twoją kuchnię wypełni zapach świeżo pieczonych jabłek z cynamonem.
Dlaczego warto jeść jabłka częściej niż raz na tydzień?
Jabłka są świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu korzystnie wpływają na gospodarkę glukozowo-insulinową. Zawierają błonnik, który odpowiada za większe uczucie sytości po posiłku.
Ponadto dodatek cynamonu do pieczonej owsianki wzbogaca ją o aromatyczne walory i dodatkowe korzyści zdrowotne. Cynamon to przyprawa bogata w składniki odżywcze i korzystne właściwości zdrowotne. Zawiera błonnik, mangan, witamina K oraz żelazo. Oprócz wspaniałego smaku, cynamon wspomaga trawienie, reguluje poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i ma właściwości przeciwutleniające.
Płatki owsiane wykorzystane do pieczonej owsianki są bogate w błonnik, szczególnie beta-glukany, które wspomagają zdrowie serca i regulują poziom cukru we krwi. Dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak mangan, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej, co sprawia, że są idealne na śniadanie.
Nie obejdzie się bez doładowania szarych komórek, źródła kwasów tłuszczowych nienasyconych omega 3 – orzechów włoskich!
Pieczona owsianka z jabłkiem na śniadanie, na wynos, na szybko…
Pieczona owsianka z jabłkiem doskonale sprawdza się w formie na wynos – mała, poręczna, zmieści się w każdej torbie. Możesz zachwycać się jej smakiem podczas przerwy w pracy, na uczelni czy łapiąc promienie słoneczne nad Wisłą. Napisz w komentarzu, gdzie Ty zjesz swoją ekspresową szarlotkę! Jestem ciekawa, do jakiego miejsca ją zabierzesz.
Świetnie sprawdzi się również jako posiłek potreningowy. Spójrz tylko na makro – zgadza się! Doda Ci energii i nasyci na dłuższy czas. Szukasz więcej inspiracji na proste, szybkie i na wynos dania? W takim razie może zainteresuje Cię tortilla z łososiem, która również jest szyta na miarę lunch boxa!
SKŁADNIKI
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół łyżeczki PDP
- 2 szt. orzechów włoskich
- 120 ml napój migdałowy bez cukru
- łyżka erytrytolu
- cynamonu ilość dowolna
- 150 g jogurt typu skyr
WYKONANIE
- Płatki owsiane zalać mlekiem i pozostawić na chwilę.
- Następnie dodać jajko, słodzik, cynamon i proszek do pieczenia – wszystko dokładnie wymieszać.
- Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy.
- Gotową masę przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
- Całość posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i cynamonem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
- Na wierzch owsianki dodać jogurt.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
460 kcal | 30 g | 14 g | 55 g |
Podsumowanie – Pieczona owsianka z jabłkiem
Pieczona owsianka z jabłkiem może być dobrym posiłkiem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą, ponieważ zawiera odpowiednią ilość białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Dzięki odpowiedniemu dobraniu składników ma niski indeks glikemiczny i nie będzie powodowała nagłych skoków glukozy we krwi oraz doda energii na kilka godzin.