Gofry bezglutenowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pszennych gofrów, które zwykle zawierają gluten. Na szczęście, dzięki odpowiedniemu połączeniu składników, osoby z nadwrażliwością na gluten lub celiakią mogą odtworzyć ten rewelacyjny smak we własnej kuchni. Gofry są chrupiące, natomiast wiele zależy od gofrownicy, więc jeśli dopiero zastanawiać się nad zapukam, wybierz taką która ma moc powyżej 1400W. Co więcej, ten przepis nie zawierają ani grama cukru. Można? Można.
Gofry bezglutenowe na śniadanie, deser lub przekąskę
Gofry na śniadanie nie muszą być częścią cheat mealu, a wręcz mogą stanowić posiłek w dobrze zbilansowanej diecie. Zawsze staram się powtarzać, że w zdrowej i pełnowartościowej diecie jest miejsce na różne produkty, na gofry również znajdzie się miejsce!
W tym przepisie mąka pszenna została zastąpiona mąką kukurydzianą i ryżową. Do przepisu dodaje się również proszek do pieczenia i tutaj warto upewnić się, że jest on bezglutenowy lub można dodać sodę oczyszczoną.

Gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ryżowej – z czym jeść?
Cóż, te gofry są bez cukru, dlatego można przyrządzić je na dwa sposoby: na słodko lub na wytrawnie.
Pomysły na wyśmienite gofry na słodko:
- z owocami – truskawki, maliny, jagody, banan, kiwi, brzoskwinia;
- z dżemem – najlepiej 100% owocowym bez zbędnych dodatków;
- z gorzką czekoladą;
- z płatkami migdałów lub orzechami;
- z masłem orzechowym.

Pomysły na gofry na wytrawnie:
- pasta z awokado;
- warzywa – papryka, ogórek, pomidor;
- hummus;
- jajko;
- mięso z piersi kurczaka.

Gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej
Składniki
- 90 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki ryżowej
- 200 ml mleka
- 4 białka
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego lub soda oczyszczona
- cynamon opcjonalnie
Wykonanie
- Przesypać przez sitko mąki, dzięki czemu gofry będą bardziej chrupkie. 🙂 Wymieszać suche składniki w misce- mąki, proszek do pieczenia, cynamon.
- Dodać do suchej masy mleko, olej i żółtka. Dokładnie wymieszać.
- W osobnym pojemniku ubić białka, a następnie delikatnie mieszając dodać je do masy.
- Na rozgrzaną gofrownicę wylać masę. Można wcześniej posmarować gofrownicę olejem, żeby gofry nie przywarły się do powierzchni. Piec ok.7 min, w zależności od mocy gofrownicy.
- Nie układać ciepłych gofrów jeden na drugim, ponieważ stracą chrupkość.
- Udekorować gofry ulubionymi dodatkami. 🙂
To nie pierwszy przepis na blogu na gofry. Cieszę się, że wcześniejszy przepis na gofry z niskim indeksem glikemicznym tak bardzo przypadł Wam do gustu! Jeśli ten przepis spotka się również z tak ciepłym odbiorem, wstawię przepis na obłędnie czekoladowe gofry!

Wartości odżywcze dla 1 gofra
Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany |
162 kcal | 7 g | 5 g | 22 g |
Indeks glikemiczny | IG = 65 (średnie) |
Ładunek glikemiczny dla porcji (1 szt) | ŁG = 14 (średni) |